Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

3. ПРОТОТИПНИ КОНСТРУКЦИИ НА Vd + ОЗНАЧАВАНЕ НА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ СЪБЕСЕДНИКА

Борислав Георгиев

web | Значение и употреба на глаголи...

Конструкциите са образувани само с несвършени по вид глаголи в 1. и 3. лице, единствено число, сегашно време, изявително наклонение, деятелен залог с оглед да се провери и дали е възможно те да имат перформативна употреба в общуването.

За целите на анализа първоначално беше създадена обща конструкция, чието предназначение е да обхване всички случаи, интересни за изследването:

След това тази обща конструкция беше разчленена на 11 формално възможни случая, които представляват първоначалната версия за начините на означение на събеседника в общуването и на предмета на изказването, описани по-горе, а така също и за словореда в тези конструкции.

След като бяха създадени всички формално възможни конструкции, по интуитивен път като смислени (т.е. като възможни за реална употреба) бяха определени отбелязаните по стандартния за това начин конструкции. След това бяха избрани типовите случаи за анализ: "казвам" ("ядрен") глагол; "казвам се" ("ядрен" глагол); "изказвам"(Vd с представка "из-"); "приказвам" (Vd с представка "при-"); "разказвам" (Vd с представка "раз-").

За да проличи по-добре значението, с което се употребяват някои от тези конструкции, необходимо е те да бъдат разположени в минимален котекст и контекст, образуван най-вече от възможните въпроси, които биха породили тези употреби като възможни отговори.

 

 

© Борислав Георгиев
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 17.12.2006
Борислав Георгиев. Значение и употреба на глаголи и имена за описание на общуването. Варна: LiterNet, 2006.

Други публикации:
Борислав Георгиев. Значение и употреба на глаголи и имена за описание на общуването. София, 1997.