Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БОРИСЛАВ ГЕОРГИЕВ
=============================

e-mail : bgeorgiev@nbu.bg

Борислав ГеоргиевБорислав Георгиев (роден в София на 22 юни 1958 г.) е доцент по съвременен български език в Нов български университет. През 1984 г. завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1985 г. до 2005 г. работи в Института за български език при БАН - Секция за съвременен български език. През 1993 г. защитава докторска дисертация на тема "Норма и масмедии". Старши научен сътрудник от 1999 г. Член на управителния съвет на Българското семиотично дружество. В Нов български университет изгражда първата в България концепция за общообразователно студентско обучение по езикова култура. Чете лекции по комуникативна граматика на българския език, езикова антропология, езикова прагматика, социолингвистика и семиотика на писмения текст. Има многобройни статии в областта на граматиката, правописа, правоговора, семантиката, прагматиката и антропологията на съвременния български език, както и в областта на тестологията. Съавтор на "Нов правописен речник на българския език" (София: Хейзъл, 2002), "Речник на чуждите думи" (София: Атлантис, 1996). От 1988 г. е автор на седмичната рубрика "Езикова култура с Борислав Георгиев" в рамките на предаването "12 плюс 3" по програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Съавтор на предаването "Езикова култура за всекиго" по образователната телевизия ЕСЕТ. Ръководител на проектите "Нomo Balkanicus - знаковост и културна идентичност" и "Прототипи на стандартизирани тестови задачи по български език в средното образование". Напоследък работи по проект, свързан с българските традиционни словесни действия. Интересува се и от всички аспекти на неформалната словесна комуникация, за което свидетелства воденият от него семинар "Езици на субкултурите". През 2000 г. получава наградата за млади и перспективни учени "Проф. Л. Андрейчин" на Института за български език при Българската академия на науките за постижения в областта на българското езикознание. През същата година е награден със специалната награда за публицистика на вестник "Литературен форум" по случай 150 години от рождението на Ив. Вазов и З. Стоянов за серия публикации в същия вестник. Умира на 06.05.2020 г.

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Монографии
  Значение и употреба на глаголи и имена за описание на общуването

Статии
  Езикът, на който говорим за битието на езика
  Речевите актове като предмет на лексикографско описание

ОБРАЗОВАНИЕ

  Задачи за откриване на синонимни и антонимни отношения между изрази, за анализ на фразеологични словосъчетания (Национален изпит тест'2000: Съдържателен анализ на задачите в частта по български език)
  Езиковата компетентност като компонент от оценката на зрелостния изпит по български език и литература

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001-2006
Електронно издателство LiterNet