Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛЮБА КАСЪРОВА
=============================

Люба Касърова е родена в Солун през 1887 г в семейството на преселелиия се 7 години по-рано в България чешки учител Франтишек Сплитек и на Камелия Сплитек, руска преселничка в България. Завършва гимназия в Пловдив, а след това учи в Прага - в Музикалната академия и във Философския факултет на Карловия университет. След завръщането си в България се занимава активно с преводаческа дейност (превежда от чешки творби на Божена Немцова, Каролина Светла, Елишка Краснохорска), обществена работа (секретарка е на дружеството "Българо-чехословашка взаимност" и през 1926 г. редактира едноименния му печатен орган) и творческа дейност. Авторка е на стихосбирките "Люлякови люлки" (1930), "В съня на новороденото" (1932), "Птицата феникс" (1933), "Гласове" (1937), "Какво ми нашепва музиката" (1941). Публикува в сп. "Хиперион", "Славянска беседа", "Завети", "Мисъл", във в. "Литературен глас", "Вестник на жената", "Развигор". Членка е на Съюза на българските писатели и на Клуба на българските писателки. Умира на 06.02.1946 г. в София.

ПОЕЗИЯ

Стихотворения
Из "Люлякови люлки" (1930)
  Целувай
  Страх
  Люлякови люлки

Из "Какво ми нашепна музиката" (1941)
  В есенна утрин
  Наистина възкръсна
  Свети Кирил и Методи (псалом)
  Балада за вечната мъка (Шопен - Балада ОР 23)

 

 

 

© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet