Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДИЛЯНА НИКИФОРОВА
=============================

e-mail : diliananikiforova@abv.bg

Диляна Никифорова Диляна Иванова Никифорова, примабалерина на Софийската опера и балет, е завършила Хореографското училище като ученичка на примабалерината Красимира Колдамова. През периода 1991-1994 г. работи последователно в Щутгартския балет "Джон Кранко", Марсилския национален балет "Ролан Пети", Младия френски балет, Белгийския кралски балет. От 1996 г. е примабалерина на Софийската опера и балет. Носителка на редица награди от престижни национални и международни конкурси, включително на Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци за върхово постижение в ролята на Одета-Одилия от балета "Лебедово езеро" (1997). В репертоара си има над 50 роли. Гастролира в Европа, Азия, Африка и Америка. Гост-солист на Норвежката национална опера, Националната опера в Белград и Балето дел Сюд. Доктор по театрознание - НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" (2010). Преподавател в АМТИИ - Пловдив (2016), доцент (2018). Педагог-репетитор в Софийската опера и балет. Гост-преподавател в Норвежката национална опера и в Балет "Арабеск". Автор на книгите "Танцов театър и танцови техники" (2011), "Българският национален балет в края на ХХ и началото на ХХІ век" (2018). Създател и ръководител на Балетна академия "Марян".

ТАНЦОВИ ИЗКУСТВА

Статии
  "Хеда Габлер" - между танца и театъра. Знаков спектакъл за Норвежкия национален балет

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2020
Електронно издателство LiterNet