Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗДЕНЕК СВЕРАК
=============================

Зденек СверакЗденек Сверак е чешки писател, драматург, кино и театрален сценарист, текстописец, певец, театрален, филмов и телевизионен актьор, роден през 1936 г. в Прага. С многостранния си талант той се е превърнал в "културна икона" на своя народ от втората половина на миналия век до наши дни. Учи педагогика в Карловия университет. През 60-те години започва да работи в чешкото радио, където осъществява популярни предавания на живо. По същото време с колегата си Ладислав Смиляк основават прочутия Театър на Яра Цимерман, в който се играят и до ден-днешен само негови пиеси. Постепенно се утвърждава като талантлив сценарист на игрални и телевизионни филми. Става известен със специфичния си хумор. Играе главни и второстепенни роли в собствените си комедии. През 1987 г. по негов сценарий филмът "Селце мое централно" на големия чешки режисьор Иржи Менцел е номиниран за Оскар като най-добър чуждоезичен филм. Втората си номинация за същата награда получава за първия си филм в съдружие със сина си, режисьора Ян Сверак - "Начално училище" (1991). През 1996 г. двамата са удостоени с мечтания Оскар за филма "Коля". А по романа му "Бос по стърнището" (2013) е заснет едноименен филм (2017). Носител е на редица чешки и международни награди като кинематографист, между които "Чешки лъв", BAFTA, "Златен глобус". Като писател на три пъти е удостояван с най-високата чешка литературна награда "Magnesia Litera".

ПРОЗА

В превод от чешки - Йорданка Трифонова

Романи
  Из "Бос по стърнището"

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2018
Електронно издателство LiterNet