Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЛАДИМИР НАБОКОВ
=============================

Владимир НабоковВладимир Набоков е руски писател, поет и преводач. Роден е на 10.04.1899 г. в аристократично семейство. Започва да пише стихове по време на обучението си в "Тенишевското училище" - едно от елитните учебни заведения в Санкт Петербург. По това време се заражда и страстта му към ентимологията (наука за насекомите). В разгара на революцията публикува първата си стихосбирка "Стихотворения". Т.нар. Октомврийска революция принуждава семейството на Набоков да напусне Русия. Преместват се в Крим, после в Берлин и в Англия, където изучава романски и славянски езици и литература в "Тринити Колидж". Славата го спохожда за първи път през 1926 г. с романа "Маша", в който авторът засяга теми, които след това ще бъдат сред основните в творчеството му. Темите за изгубената Русия, изгубения рай и щастието на младостта. Следват романите "Подвиг" (1932) и "Отчаяние" (1934), повестта "Вълшебникът" (1939), а с романа "Смях в тъмното" авторът ни запознава с нови страни на литературната игра и играта на литература, която той развива в следващите си книги. По-късно емигрира в Париж, а след това в Щатите, където става професор по руска литература. Там написва и първия си роман на английски език - "Истинският живот на Себастиан Найт" (1941), майсторски поднесена детективска история. През 1955 г. излиза бестселърът му "Лолита", донесъл му световна слава, забрани в различни страни и противоречиви оценки от читатели и критици. Хонорарите, които му донася "Лолита" обаче му дават финансова стабилност и той се съсредоточава върху литературата. През 1960 г. се връща в Европа, в Монтрьо, Романска Швейцария, където създава последните си произведения, към които се причислява и незавършеният роман на английски език "Оригиналът на Лаура" (1977). Умира на 12.07.1977 г.

ПРОЗА

В превод от руски - Дора Янева-Медникарова

Разкази
  Подлец

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2021
Електронно издателство LiterNet