Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИГОР ХОХЕЛ
=============================

e-mail : ihochel@ukf.sk

Игор ХохелИгор Хохел (1953) е словашки поет, писател, преводач, литературовед, литературен теоретик и историк. Един от най-големите популяризатори на българската литература в Словакия. Роден е в Братислава. Завършва специалност "Словашки език и български език" в Университета "Коменски" в Братислава (1972-1977). От 1978 г. досега с известно прекъсване работи във Философския факултет на Университета "Константин Философ" в гр. Нитра, където в момента е доцент и ръководител на Катедрата по словашка литература. В периода 1982-1985 г. е лектор по словашки език и култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Oт 1991 до 2004 г. преподава История на българската литература във Философския факултет на Университета "Коменски" в Братислава. Има ценен принос към превода на български автори на словашки език - превел е произведения на Й. Радичков, И. Давидков, М. Асенов и др. Дълги години работи като редактор и главен редактор на литературното издание "Ромбоид". Автор е и на много литературно-критични рецензии, статии и монографии. Творческите му интереси са предимно в областта на поезията, автор е на стихосбирките "Дърво пред къщи" (1979), "Светлини на повърхността" (1986), "Всред мълчание (1993"), "Нежното пропукване на кората" (1997), "Изтъкан от коси" (2005), "Шумолене на прилепски крила" (2009) и др. Прозаичният му дебют е книгата "Мухи (през третата година на окупацията)" (2013).

ПРОЗА

В превод от словашки - Даниела Константинова

Фрагменти
  Златните петдесет години

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2020
Електронно издателство LiterNet