Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БОХУСЛАВ КОВАЧ
=============================

Бохуслав Ковач е словашки литературен критик и изследовател. Роден е през 1936 г. в селището Поважска Поруба в Северна Словакия. През 1953-58 г. следва словашки и руски език във Философския факултет на университета "Ян Коменски" в Братислава. От 1958 до 1961 г. е редактор в списание "Културен живот", след което до 1967 г. работи в Словашката академия на науките. В периодите 1968-71 и 1972-1992 се установява в Катедрата по естетика и науки за изкуството във Философския факултет на Братиславския университет, като междувременно за известно време е лектор по словашки език, култура и цивилизация в университета в Бордо (Франция). От 1992 г. е доцент в Катедрата по изобразително изкуство във Философския факултет на университета в Братислава. Същевременно от 1991-95 е главен редактор на списание "Творба". Изявен представител на критическата рефлексия в литературата и изкуството. Автор на монографиите "Поезията на Ян Смерк" (1962) и "Алхимия на чудноватото" (1968). Подбор от неговите литературно-научни и критически трудове излиза в книгата "Към кладенците на живота" (1992). Като редактор подготвя сбирка от творбите на чешкия представител на пролетарската поезия Иржи Волкер "Трудният час" (1962), стихове на Вацлав Незвал (1964) и на словашката поезия от 19-и и 20-и век "Разперени крила" (1975) и "Какво шепти земята" (1976). Покрай литературоведската и редакторска дейност се посвещава на изследвания в областта на естетиката и интереса у децата към нея. Автор е на монографията "Светът на детето и художественото въображение" (1972) и публикацията "Четенето като експеримент с щастието" (2000). Почива през 2006 г. в Братислава.

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

В превод от словашки - Асен Милчев

Послеслови
  Мигът на истината, мигът на щастието

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet