Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АРТУРО КРОНИЯ
=============================

Артуро Крония е роден на 13.12.1896 г. в Задар. Учи в Пражкия университет и в Падуа. През 1922 г. е учител в класическата гимназия в Задар. През 1923-1925 г. е стипендиант професор в Пражкия университет, а през 1924 г. придобива правоспособност да преподава сърбохърватски език в Италия. От 1929 до 1933 г. е гост-професор в университетите в Бърно и Братислава. От 1932 до 1936 г. е професор в Пражкия университет. През 1936 г. е професор по славянско езикознание в Университета в Падуа, като едновременно преподава и в Болоня, и във Венеция. През 1940 г. е професор по сърбохърватска литература в университета в Падуа. Умира в Абано Терме (Падуа) на 11.05.1967 г. Автор е на: "Grammatica della lingua serbo-croata" (Граматика на сърбохърватския език); "L'enigma del glagolismo in Dalmazia: dalle origini all'epoca presente" (Енигмата на глаголицата в Далмация: от началото до днешното време); "Grammatica della lingua ceca" (Граматика на чешкия език); "La fortuna del Boccaccio nella letteratura ceca" (Популярността на Бокачо в чешката литература); "La fortuna di Dante nelle letterature ceca e slovacca" (Популярността на Данте в чешката и словашката литератури); "La fortuna di Dante nella letteratura serbo-croata" (Популярността на Данте в сърбохърватската литература); "Paradossi del culto cirillo-metodiano in Italia" (Парадокси на Кирило-Методиевския култ в Италия) и др.

ЛИТЕРАТУРНА ИСТОРИЯ

В превод от английски - Роберто Адинолфи

Статии
  "Царството на славяните" на Мавро Орбини (1601) и "История славянобългарска" на монах Паисий

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2018
Електронно издателство LiterNet