Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АНТОН ХИКИШ
=============================

e-mail : anton.hykisch@gmail.com

Антон ХикишАнтон Хикиш (1932) е сред доайените на словашките писатели, член на словашкия ПЕН-център. Роден е в гр. Банска Щявница (Средна Словакия). Като гимназист прави неуспешен опит да избяга от комунистическа Чехословакия в Западна Германия. По-късно завършва икономика и започва да пише. Дебютната му книга е унищожена по нареждане на комунистическата цензура. През 60-те години е редактор в чехословашкото радио. Като журналист подкрепя проекта на Александър Дубчек за "социализъм с човешко лице". След инвазията на войските на Варшавския договор през 1968 г. и установилата се т.нар. "нормализация" му е забранено да публикува за дълъг период от време. Работел е в библиотеката на Словашката академия на науките и във Фонда за изобразително изкуство. След демократичните промени през 1989 г. писателят става депутат в словашкия парламент, по-късно е и първият посланик на самостоятелната Словашка република в Канада. От 1998 г. започва като икономически зам.-директор в издателство "Младе лета", а после става и негов директор. Бил е и гост-преподавател по политология в университета в гр. Търнава. Понастоящем живее и твори в Братислава. Всред няколкото негови издадени книги с разкази, спомени, размисли се отличават успешните му исторически романи, преведени на множество езици, - "Обичайте кралицата" (2003) - за австро-унгарската императрица Мария Терезия, новатор в образователното дело; "Спомни си за царя " (2007; на български - 2019) - за живота на цар Фердинанд Сакскобургготски; "Вярвайте в императора" (2016) - за неуспешния реформатор император Франц Йосиф II.

ПРОЗА

Романи

В превод от словашки - Людмила Котарова

  Из "Спомни си за царя"

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2020
Електронно издателство LiterNet