Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АЛБЕРТ МАРЕНЧИН
=============================

Алберт МаренчинАлберт Маренчин е роден на 26.07.1922 г. в Бистре над Топльоу в Словакия. Учил е право, философия, медицина, завършва словашка и френска филология в Братислава, учи в Сорбоната и посещава филмовата школа IDEC в Париж. Редактор в словашката информационна агенция, в емисиите за Чехословакия на френското радио в Париж и в популярния в. "Народна оброда". Участник в Словашкото национално въстание през 1944 г. Драматург и сценарист в държавното филмопроизводство (1949-1972). Активен участник в процесите по възникване на новата чехословашка вълна. След окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор през 1968 г. е уволнен от работа и изключен от всички творчески съюзи. До ноември 1989 г. работи в словашката национална галерия. Освен филмови сценарии и драматургични разработки пише стихове, есета, превежда, рисува сюрреалистични колажи. Носител е на множество словашки и чуждестранни награди. Автор на филмовия роман "Предна стража" (1950), "Мигът на истината" (стихове, 1972), "L instant de la verite" (Бордо, 1977), "Никога" (1984), "Завръщания в Муран" (1987), монографията за Юлиус Якоби "Кошицкият пустинник", "Моите срещи с някои забележителни личности" (1993), "Което не влезе в историята" (мемоари, 2012). Преводаческата му дейност включва литературни творби от Епщайн, Мусинак, Алфред Жари, Кокто, Валери и Камю, а също така и филмови сценарии на Гати, Годар, Ресне и Трюфо. Забележителна е и дейността му на художник - колажи и илюстрации на книги. Членувал е в групата на сюрреалистите в Чехословакия и в "Патифизическата колегия" в Париж. Умира на 09.03.2019 г.

ПОЕЗИЯ

В превод от словашки - Асен Милчев

Стихове
  Любовта поезия

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet