Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТОШО ДОНЧЕВ
=============================

Тошо ДончевТошо Дончев е роден в Будапеща през 1944 г. Следва в Будапеща и София. Дипломира се в Университета "Лоранд Йотвьош" (Будапеща), защитава докторската си дисертация в Института по социология към БАН (1984). Председател на Кръглата маса на малцинствените и граждански организации на Унгария (1991-1994), председател на Българското републиканско самоуправление (1995-1998), председател на Управлението за национални и етнически малцинства (1998-2000). През 1991 г. основава списание "Хемус", през 1994 г. - Фондация "Pro Schola Bulgarica". От 2003 г. е почетен председател на Българския културен форум; директор на Унгарския културен институт в София (2011-2015). Носител на престижни български и унгарски държавни отличия. На български език са издадени книгите: "Българи от ново време" (2000), "Прокълнатото щастие на леля Ица" (2008), "Вълчи вой - кучи лай" (2012) и "Умната! Или петте правила на щастието" (2013). Издания в Унгария: "От все сърце. Изповеди за един българин" (2015, двуезична), "За делничните добродетели. Опит за тълкуване на уникалното българско поведение по време на Холокоста" (2016, триезична) и "Изповедите на един българин" (2014). Съставител е на "Очерци за стопанската и културната дейност на националните общности в Унгария през XIX и XX век" (2014) и редактор на сборниците, посветени на Тома Вишанов и Свети Наум. Превежда българска литература на унгарски. Член на Съюза на унгарските писатели, а от 2014 г. и на Съюза на българските писатели.

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Рецензии
  Поети, венчани до живот за България и Унгария

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2018
Електронно издателство LiterNet