Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИШО ХАДЖИЙСКИ
=============================

Мишо ХаджийскиМишо Хаджийски е роден на 27.11.1916 г. в с. Инзовка, Ногайски (сега Приморски) район. Публицист с ярко изразено българско самосъзнание, той публикува десетки статии, репортажи и разкази в периодичния печат. Най-хубавите му белетристични творби излизат в сб. "Мост", "Разлив" и "Нощите край Лозоватка". Идва в България на 13.05.1942 г. В изд. "Хемус" публикува сборника си с разкази "Пуста чужда чужбина" (1943; 1994), превърнал се в литературно явление. С разказите му в българската проза навлиза образът на патриархалния таврийски българин. А с цялата си дейност като родолюбец, загрижен за съдбата на българите от Бесарабия и Таврия, той успява да стане притегателен център за голяма част от българските интелектуалци и да ги зарази с идеята си за защита на българите от тези краища и за връщането им в прародината България, което и се случва за 1500 таврийски българи, водени от него и заселени в Добруджа. След преврата, още на 26.09.1944 г., е арестуван и изтезаван в Дирекцията на полицията. Самоубива се в Белоградчик на 07.12.1944 г. в резултат на политическия тормоз от страна на новата комунистическата власт.

ПРОЗА

Разкази
  Старият Цанко

 

* * *
Критика за Мишо Хаджийски

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2017
Електронно издателство LiterNet