Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХРИСТИНА МИЛЧЕВА-СЛАВЯНСКА
=============================

Христина Милчева-СлавянскаХристина Милчева е родена на 12.05.1924 г. в Кюстендил. Детските й години са свързани с многократните премествания на семейството на бащата офицер по различни кътчета из страната. Завършва държавни и правни науки в СУ "Св. Кл. Охридски", но посвещава живота си на словото. Започва да работи като журналист на свободна практика. Сътрудничи на детски издания и най-вече на българското радио. Осъществява за първи път в практиката на българското радиоизлъчване директни репортажи от откриването на художествени изложби. Заедно с това упорито работи и усъвършенства познанията си в областта на възрожденските занаяти и изкуството на старите български майстори, плод на което е и първата й книга "За майсторите, цветорезците и зографите" (1967; 2011). Следват още две малки книжки от библиотеките "Бащино огнище" и "Малка туристическа библиотека" - "Банско" (1969) и "Плиска, Преслав" (1973). През 1982 г. излиза "Мадара - място на звездобройци" - историческа детско-юношеска повест, а през 1989 г. научно-художествената книга "Разговор за дърворезбата". Съставя, превежда и издава в чужбина под псевдоним две непубликуеми у нас по това време творби: "Weizenkorn" ("Житно зърно"), излязло през 1982 г. в Мюнхен на немски и "Тhe Grain of Wheat" ("Житно зърно") през 1989 г. в Лондон на английски. Това са малки енциклопедии за същността и идеите на Христовото духовно учение за Всемирното бяло братство на Учителя Петър Дънов. От 1991 г. възстановява известната елитарна философска библиотека през 30-те и 40-те години на миналия век "Безсмъртни мисли", с чийто редактор-стопанин Светослав Славянски, нейния съпруг, тя разделя в идейно и духовно единство живота и творчеството си през 70-те и 80-те г. на 20. век. Така се възражда издателство "Безсмъртни мисли", където авторката издава последните две свои произведения: детско-юношеската повест "Детството на Христос" (1996) и "Сандъкът от Терачина" (2001) - художествена монография за един малко известен паметник на старобългарското изкуство от 9. век. Умира в края на 2009 г.

ЕСЕИСТИКА

Статии
  Две слънца - двама майстори
  Вангели, чуваш ли?

СПОМЕНИ И МЕМОАРИ

Спомени
  Десет дни у Багряна

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2017
Електронно издателство LiterNet