Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЧИРПАН, 2001. ДЕН ПЪРВИ

(Виртуален репортаж от мястото на съ-БИТИЕТО)

Костадин Димов

web

Пред галериятаЕсенна топла вечер. Град без планински върхове в понорамата. Повече звезди и прожектори в чудесния двор, отколкото на небето, oколо омайващата къща на Никола Манев, който с френски замах и финес откри тържествата по случай годишнината от създаването на галерията. Градът не помни подобно прераждане, а гостите му не разбираха дали са в Чирпан или в Париж. Изобилието от френска реч допълваше заблудата. И добре, че техническите проблеми върнаха присъстващите в България, за което спомогна и хитрия ход на домакините да запълнят досадната пауза, като напълнят по чаша вино на жадните за култура. Накрая проблемният кабел се "появи" и започна Вълшебството! Филмът портрет на Ваня Гошева накара зрителите да повярват, че пият червените глътки на Мон Мартър, където българския Цветнописец е създал две деца и 3000 картини, и се е научил да разказва за историята на живописта.

След това на сцената се качи Явор Милушев: Депутата, Председателя на комисията по Култура, Председателя... (извинете автора, че не запомни всички останали титли-имена), но дори масивната сцена заскърца под огромната отговорност. Тогава във Въздуха се понесоха думите на Великия Яворов, духът на когото може би остана доволен, слушайки от родната си къща в съседство.

Смесването на двете вина, Френското и Чирпанското, бе извършено с замаха на майстор.

След кратък антр-акт се чу плътният глас на другата вълшебница на вечерта, Ялдъз Ибрахимова, която омая беловласото множество с песни от времето, когато циганите бяха достойни за пример. Тя обаче бе изоставена Пред галериятаот една нищожна част от интелектуалното стадо, която се отнесе при вълшебника Минчо ("Little Pub"), който първо подгря Машината на времето с Дейвид Ковърдейл и китарата му, а после с огромно напрежение избута ръчките на минус трийсет години. Оттам се чуха такива стонове на китара, че звездите почнаха да падат. Това моментално принуди двете поетеси, двамата философи и художника да се скарат на тема "Липсата или излишеството на алкохол е по-вредно за Твореца". Накрая единодушно бе глобен виновникът за тържествата - в галерията му да бъдат допуснати и други чирпански художници. Да не забравим, че действието се разви в единствения град, където мисловният процес вирее в стомасите на хората. Един прекрасен цитат за доказателство и край на репортажа от първия Ден:

Да бъде нощ!
И в нейната утроба
Да се заченат думите...

15.09.2001

>>>

 

 

© Костадин Димов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 15.09.2001, № 9 (22)