Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРИЯ КИТОВА
=============================

e-mail : m.kitova@abv.bg

Мария Китова е професор в Нов български университет, Департамент "Романистика и Германистика", доктор на филологическите науки. Чете лекции по съвременен морфосинтаксис на испанския език, общо езикознание, произход и развитие на езика и на писмеността, древни цивилизации, езици и писмености. Научните й интереси са в областта на сравнителното и съпоставителното езикознание на романските езици, общото и индоевропейското езикознание, историята на испанския език, съвременния испански език (морфология и синтаксис), глотогенезата, лингвистичната историография. Изнасяла е лекции в университетите в Мадрид, Саламанка, Барселона, Логроньо, Лерида, Валенсия, Луго, Стокхолм. Защитила е две дисертации: "Evolución del sistema modo-temporal español desde sus orígenes hasta finalales del siglo XVII" (1982) и "Логико-оценъчната категория "относителна достоверност" и средствата за изразяването й в съвременния испански език" (2002). Автор е на книгите: "Изкуството да спрягаш. Глаголите в испанския език" (2004), "Aproximación a las particularidades semántico-funcionales de las cláusulas formalizadas por verbos regentes de actitud volitiva + infinitivo en el "Poema de Fernán González" (2007), "Език и писменост: произход и развитие" (2008; 2012), "Любовта към словото. За изворите на науката за езика от Древността до края на Ренесанса" (2012). Има издадени учебни пособия, многобройни студии, статии и рецензии. Член е на Международната Асоциация по история на испанския език, на Международната Асоциация на преподавателите по испански език, на Асоциацията на испанистите в България и на Асоциацията на преподавателите по испански език.

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Книги
  Граматични и лексикално-синтактични средства за изразяване на темпорална следходност (Сравнително-съпоставителен анализ върху материали от съвременния български, испански и португалски книжовен език)

ОБРАЗОВАНИЕ

Статии
  Древните цивилизации в Централна и Южна Америка
Учебни помагала
  Езикът и религията - два различни модела на света
  "Мисъл и слово" през епохата на Просвещението. Западноевропейският принос за развитието на хуманитарните науки от края на ХVІІ до началото на ХІХ век

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2013-2017
Електронно издателство LiterNet