Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЖАН РИШПЕН
=============================

Жан РишпенЖан Ришпен е роден през 1849 г. Той е високо ценен френски поет, писател и драматург. Роден е в Алжир, в семейството на военен лекар. В 1868 г. е приет да следва литература в Екол Нормал, най-престижната висша школа в Париж. Избухва френско-пруската война и Жан Ришпен е призован в армията. След завръщането си посещава клубовете в Латинския квартал и сътрудничи на различни литературни издания. Живее като бохем, от ден за ден, и този начин на живот намира израз в предизвикателния сборник стихотворения "Песента на дрипльовците", издаден през 1876 г. Пише множество поеми ("Милувки", "Ругатни", "Морето", "Моите райове", "Големите камбани"), романи за герои от народа като "Непокорство", "Мярка, дъщерята на мечката", "Храбрите хора", "Цезарин", "Големите любовници" и театрални пиеси, от които най-известни са "Нана Саиб" и "Железничарят". През 1909 г. Жан Ришпен е удостоен с най-голямото писателско отличие - избран е за член на Френската академия. Умира през 1926 г.

ПРОЗА

В превод от френски - Евгения Динкова

Разкази
  Любител на барабана

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2011
Електронно издателство LiterNet