Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЕТЕР БИКСЕЛ
=============================

Петер БикселПетер Биксел (24.03.1935, Люцерн) е съвременен швейцарски писател, известен като майстор на къси разкази и като колумнист. Произхожда от занаятчийско семейство. Завършва в Солотурн Педагогическия семинар за начални учители и упражнява професията си до 1968 г. Между 1974 и 1981 г. работи като личен съветник на Вили Ричард, министър на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите (1974-1979), а по-късно министър на финансиите (1980-1983) на Швейцария. Доктор хонорис кауза на Теологическия факултет на Базелския университет. Близък приятел на Макс Фриш до кончината на последния. Живее в Белах, в околностите на Солотурн. Започва творческия си път със стихове, публикувани главно в периодичния печат. През 1960 г. излиза първото му произведение в проза “Творби в проза”, а през 1965 г. романът “Гостоприемницата” в съавторство с Хуберт Фихт, Клаус Щилер и други. През 1964 г. става широко известен в литературните среди с разказа си “Всъщност г-жа Блум би искала да се запознае с млекаря”. От 1968 г. и досега Биксел се изявява като колумнист, което остава главен акцент в творчеството му, като пише най-често по политически въпроси в швейцарското седмично списание “Weltwochе”, понастоящем “Schweizer Illustrierte”. Член е на Художествената академия в Берлин и член-кореспондент на Академията за немски език и литература в Дармщат (Германия). Носител е на много награди, между които наградата на Групата на 47-те в Германия (1965), наградата на кантон Берн (1978), наградата "Йохан-Петер Хебел" на областта Баден-Вюртемберг (1986), наградата "Готфрид Келер" (1999), наградата на Солотурнските литературни празници (2011), Голямата Шилерова награда (2012) и други.

ПРОЗА

В превод от немски език - Румена Шиндлер-Коларова

Разкази
  Мъжът, който нищо повече не искаше да знае
  Откривателят

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2012-2013
Електронно издателство LiterNet