Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛАЙОШ В. МОХАИ
=============================

Лайош В. МохаиЛайош В. Мохаи е роден през 1956 г. в гр. Надьканижа, Югозападна Унгария. Поет, романист, есеист, литературен историк. В центъра на професионалните му интереси стоят проблемите на унгарската литература от първата половина на 20. век, предимно Дежьо Костолани и Дюла Круди, чиито нов литературен мироглед и поетика имат значително влияние върху обновяването на унгарската проза и поезия през 70-те години на миналия век. Занимават го трайно преживяванията на хората от т.нар. периферия в личностен и обществен план. Автор е на поетичните сборници "Разхлабен камък" (2007), "Къде ще да е пътят?" (2011) и "Благоговение в края на септември" (2013); на книгите в проза "Меланхолия на възпоминанието" (2010) и "Брат ми занесе вкъщи смъртта (Елегични визии към Книгата на мъртвите)" (2014), както и на книгите с критически и есеистични текстове "Подвластни и безучастни (Eсе за героите в романите на Д. Костолани)" (1991), "Занимания за прилежност" (1991), "Критически лабиринт" (1996), "Книжни шамандури" (1996), "Спрежението на 250 глагола" (съавтор: Борбала Сендрьо) (1997), "Сладки изкушения" (2000), "Поучителни приказки от Данило Киш" (2001), "Център и периферия" (2008), "Тоновете на един цвят" (2009), "Романите за Шарсег и тяхната обстановка" (2010), "Колоритът на миналото" (2011), "Дълбокомисленият митос на провинцията" (2016), "Скъпата ваза" (2016) и "Cпирки. Дълъг разговор с Ласло Клечени" (2017).

КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

В превод от унгарски език - Нели Димова

Рецензии
  Български небосклон. Поезията на Марин Георгиев в превод на унгарски

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2017
Електронно издателство LiterNet