Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГРИГОРЕ ВИЕРУ
=============================

Григоре ВиеруГригоре Виеру е роден на 14 февруари 1935 г. в с. Перерита, област Бричани, Молдова. Завършил е Филологическия факултет на института "Йон Крянга" в Кишинев. Дебютира със сборника стихове "Тревога" през 1957 г. Оттогава издава над 30 книги за деца и възрастни, много от които са отличени с награди: "Стихове", "Твоето име" - с наградата "Борис Главан", "Песни за любовта" и Мама" с "Дружба между народите", "Близко", "Зеленото дърво ни гледа", "Защото обичам" - с Държавната награда на Молдова, награди на Съюза на молдовските писатели, на Съюза на румънските писатели, на кишиневските издателства и литературни издания и др. Работил е като редактор в различни вестници и списания в Кишинев. Автор е на поетическия буквар на първокласниците в Молдова "Пчелица". Негови книги са превеждани на редица европейски езици. На български излизат два негови поетични сборника в превод на Огнян Стамболиев - "Сини метафори" (1989) и "Жал ми е за камъка" (2010). С поезията и публицистиката си Григоре Виеру допринася много за независимостта на днешна Бесарабия в борбата й за защита на националната култура, на румънския език, писменост и култура, застрашени от дългогодишната насилствена русификация и съветизация. Умира при автомоболина катастрофа през януари 2009 г.

ПОЕЗИЯ

В превод от румънски език - Огнян Стамболиев

Стихове
  Тъжна песен
  Румънският език
  Венчален пръстен
  Камък
  Арфа
  Светли и чисти думи
  Между Орфей и Христос
  Обич

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2011
Електронно издателство LiterNet