Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРОЛЕТ В ГРАДИНАТА НА ГЕОМЕТРИЯТА

Алла Горбунова

web

Кръгът разцъфва с алени цветове, триъгълникът - със сини, а квадратът - с бели. В младата трева се вдигат нагоре дяволски вилици - оптическа илюзия, невъзможен тризъбец, триединен пойут. Пълзят като усойници в тревата ленти на Мьобиус, и пубери са заседнали на бира край брега на язовира-додекагон от бутилката на Клайн. Изискани са формите на цветята: венчето на едно е псевдосфера, стръкчето на друго тегли надолу златно суперяйце. Безкрайната стълба от литографията на Ешер си е намерила тук място, както и Брьогеловата сврака на бесилката, имаща форма на невъзможна фигура. "Пътищата към бесилото минават през весели полянки" - да се позабавляваме още под покрива на акацията-трапец, да се разходим в сянката на тетраедрите и октаедрите и да се поклоним на разположения в центъра парк, обединяващ точката, линията, плоскостта и пространството, царствения Тетрактис.

 

 

© Алла Горбунова
© Иглика Дионисиева, превод от руски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 02.08.2016, № 8 (201)