Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МЪНИЧКО ГО ИМАШЕ

Алла Горбунова

web

N като такъв нямаше личност не по причина на обществения строй, а заради личните си характеристики. Душа като такава той също нямаше: не по причина на Божията несправедливост, а заради собствените си душевни качества. Разум като такъв той също нямаше: не по причина на недостатъчно образование, а заради собствените си умствени свойства. Тяло като такова той също нямаше: не по причина на природна даденост, а заради собствените си физически особености. Що за човек беше този N! Страшно е да си представиш. Утешаваше само едно: никой не е виновен за това. Какво въобще имаше той? Като такова - нищо. Като такъв - и N съвсем нямаше. Той си казваше: в краен случай, аз самият нося отговорност за това, не обществото, не Бог, не природата, а аз самият и работата е само заради мен. Може би N се заблуждаваше и обществото, Бог и природата го бяха лишили от всичко и го бяха произвели в ранг небитие, но N упорито смяташе, че работата е само в него, и, макар и да се повторим, N като такъв съвсем нямаше - в този план N все пак мъничко го имаше.

 

 

© Алла Горбунова
© Иглика Дионисиева, превод от руски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 02.08.2016, № 8 (201)