Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АЛФРЕД ТЕНИСЪН
=============================

Алфред Тенисън е поет лауреат на Обединеното кралство и един от най-популярните английски поети. Роден е в Съмърсби, Линкълншър на 06.08.1809 г. като четвърто от дванадесетте деца в семейството на пастора Джордж Тенисън (1778-1831) и Елизабет Фич (1781-1865). По майчина линия е потомък на крал Едуард III. След смъртта на баща си е принуден да прекъсне образованието си в Кеймбридж и да се грижи за семейството си. От 1842 г. живее в Лондон, където издава два тома "Стихотворения", които се радват на изключителен успех. По-късно, през 1850 г., след серия отлични публикации, е назначен за Поет лауреат на мястото на Уилям Уърдсуърт. Кралица Виктория, като пламенна негова почитателка, през 1884 г. го прави барон на Алдуърт в графство Съсекс и Фрешуотър на о. Уайт. Той е първият британски писател, който е издигнат до място в Камарата на лордовете и деветият най-цитиран според Оксфорския речник на цитатите. Умира на 06.10.1892 г. и е погребан в Уестминстърското абатство.

ПОЕЗИЯ

В превод от английски език - Теменуга Маринова

Поеми
  Одисей

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2017
Електронно издателство LiterNet