Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕТРОПОКАЗАТЕЛЯТ

Панчо Недев

web

- Неуважаеми дами и господа, от така наречената "Нравствена комисия"! Прекратете този обиден за вас и вашата демокрация фарс! Възразявам, не позволявам точно вие да ме съдите за морално-етични забежки, в партийна нелоялност, партийно номадство и прочие вини!

Да, Ветропоказател съм!

Стърча яко заземен в родната земя, високо над главите ви - това е моето работно място, моят пост, моето призвание в живота. Имам кучешки нюх, не с носа си, а с празния си ръкав, да усещам и най-далечния полъх на вятъра. Мога да се завъртам и нагласям, за да показвам по-точно посоката и силата на бурята. Но не за себе си го правя, а за вас! В прекия смисъл на понятието: за да си приберете прането от балконите и децата от улицата, да скриете скъпоценните си глави зад някоя бетонна стена или в най-близкото мазе. А в преносен смисъл - по-бързо да се ориентирате към коя нова партия или обществена формация да се присъедините. Както виждате, аз съм стоик - принципен, непреклонен, последователен. Не сменям често като вас адрес и местонахождение, луксозни коли и апартаменти, вяра и каузи. И само затова ли трябва през целия си живот да понасям вашето барско пренебрежение към мен като към завеян, нестабилен, белязан, втора и трета категория индивид? Да бъда удобна мишена за присмех и шеги, за какви ли не обидни квалификации!?

Боже, в какъв капан, в какъв парадокс сте се набутали с този така наречен "другарски съд"! Я помислете трезво! Повтарям вече току що изложената ситуация: значи аз, Ветропоказателят, ви предупреждавам за посоката и силата на новия вятър, вие хуквате като подплашено бизонско стадо да спасявате имоти, влогове, служебни бюра, обществен авторитет и прочие и в края на краищата, аз трябва да обирам негативите като нравствено неустойчив тип, като Ветропоказател, нали!? И с лека ръка ме предавате за закуска и десерт на журналисти, хумористи и сатирици!

А вие, неуважаеми дами и господа, които благодарение на моята висота, на моята неотклонна последователност и моето посредничество се нагаждате според посоката и силата на вятъра, за да печелите повече власт и пари, вие колко по-нравствени сте от мене?

Да, Ветропоказател съм! И какво от това? Аз не се срамувам от обществената си дейност... Не зная дали някога сте се замисляли, че аз Ветропоказателят, пръв посрещам ударната вълна на вятъра, че за разлика от вашето бягство, аз пръв се изправям лице срещу лице със стихията и удържам своята позиция до стихването на бурята. И никога не падам на колене пред нея! Тя може да ме пречупи, но не и да ме повали, да ме измести от моя пост и дълг.

Ако и вие, неуважаеми мои съдници, сте способни на такава всеотдайност, на подобен нравствен подвиг в името на поста и дълга - осъдете ме на посичане с брадва, на изгаряне до пепел!... Аз свърших със самозащитата си. Амин!

 

 

© Панчо Недев
=============================

© Електронно списание LiterNet, 12.07.2019, № 7 (236)