Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЦОНЧО РОДЕВ
=============================

Цончо РодевЦончо Христов Родев е роден в гр. Провадия на 09.06.1926 г. Неговият баща, известният адвокат Христо Родев, е народен представител, човек със собствена позиция и с будна гражданска съвест. Учи в Първа мъжка гимназия в родния си град, откъдето е изключен след започналото преследване срещу децата на осъдените от т.нар. Народен съд след 09.09.1944 г. Впоследствие завършва гимназия във Варна, а после - Юридическия факултет на Софийския университет. Като син на "народен враг" няма право да практикува, поради което се отдава на страстта си от ученическите и студентските години - литературата. Несправедливо нанесената рана той превръща в сила, с която осмисля не само своя живот, но и живота на другите. В творческата си биография белетристът има исторически и приключенски романи като "Черният конник", "Наричаха ме Желязната ръка", "Човекът без сянка", "Двама срещу ада", "Мечът на непримиримите", "Пиратът" ("С черен лъв на мачтата"), сборниците с разкази "Съкровището на Лизимах", "Отгласи" и "Отмъстителят", очерка "Отвъд синия праг" (1985) и др., с които са израснали поколения юноши. Изпод перото му е излязъл и романът епопея "Изпитание" - може би най-ярката художествена творба, посветена на Съединението и Сръбско-българската война. С многобройните си очерци, разкази и романи авторът присъства в българската литература вече близо 60 години. Открил призванието си в историческата белетристика, той пресъздава ярки моменти от българската история - трагични и звездни. Надниква и в морските дълбини, на които също са посветени част от книгите му. За това му помага и опитът на водолаз - той е един от основателите на подводната археология в България. По негова инициатива от 2005 г. в Провадия се организира ежегоден ученически конкурс за исторически разказ или есе, щедро спонсориран от автора. Цончо Родев е почетен гражданин на Провадия и на Сливен, носител на наградите "Добри Чинтулов" и "Д-р Иван Селимински". В продължение на 18 години писателят изследва историята на гр. Сливен и областта. Трилогията "Тътени" (1980), "Бурята" (1986), "И стана ден" (1998) е своеобразен литературен паметник на бурната история на този бунтовен български град. През 2006 г. Общинския съвет - гр. Сливен удостоява Цончо Родев с наградата "За граждански принос". Умира на 27.12.2011 г.

ПРОЗА

Романи
  Из "Изпитание"

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2011
Електронно издателство LiterNet