Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛАЙ БАДИНСКИ
=============================

Николай БадинскиНиколай Бадински e роден на 19.12.1937 г. Следва в Софийския университет математика и инженерни науки, но се посвещава изцяло на музиката и завършва през 1961 г. БДК (дн. ДМА "П. Владигеров") със специалностите композиция, при Панчо Владигеров, и цигулка, при Недялка Симеонова, а след смъртта й при Вл. Аврамов. От 1962 г. живее в Берлин (ГДР, а от 1976 в Западен Берлин) и работи като солист цигулар, композитор, преподавател, основател и водач на струнен квартет, концертмайстор. През 1970 г. завършва майсторския клас по композиция на Академията за изкуства в Берлин при Рудолф Вагнер-Регени. Особено важни импулси за бъдещата си работа получава и чрез интензивни занимания с театъра и теориите на Бертолт Брехт, както и от Валтер Фелзенщайн и Борис Блахер. През 1971 г. е гост-професор на университетите в Стокхолм и Копенхаген. Носител е на значителни международни награди по композиция като „Виоти“ (1977), „К. Щокхаузен“ (1978), Международната награда за Симфонична музика „Триест“ (1978), Римската награда „Villa Massimo“ (1980/1), Наградата Париж (1982) и др. През 1982 г. е асистент на Макс Дойч в Сорбоната и L’Ecole Normale de musique в Париж. Гост-професор в Stanford University, САЩ, както и в други университети и колежи в САЩ и Европа. От 1983 г. е член на Европейската Академия на изкуствата, науките и литературата в Париж. Съосновател е на "Initiative Neue Musik Berlin". От 1977 е свободен сътрудник на BBC, London. През 1997 е избран от “International Board of Research of The American Biographical Institute“ за “Man of the Year 1997”. Автор е на повече от 180 оркестрови, балетни, камерни, органови, инструментални и вокални произведения; на електроакустична и компютърна музика. Изнесъл е над седемстотин доклади и лекции за българската музика и култура в много страни на Европа и Америка. Издадени са многобройни LPs и CDs (компактдискове) с негова музика. Създадени са филми за и по негова музика. В Германия е публикувана книгата му “Zwischen den Klängen” (Между звуците). Негови статии са публикувани в различни страни.

ПУБЛИЦИСТИКА

Полемики
  За възхитителната градина на българския език. Отворено писмо

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009
Електронно издателство LiterNet