Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРИЯ ФИЛИПОВА-ХАДЖИ
=============================

e-mail : mariafilipova54@abv.bg

Мария Филипова-ХаджиМария Филипова-Хаджи е родена в с. Ситово, област Бургас. Учила е гимназия, икономически техникум, руска филология, журналистика и руско-татарска филология в градовете Сливен, Пловдив и Ташкент, Узбекистан. Работила е в производство на микродвигатели, учител по руски език, журналист, преводач и др. Редактор на първият български вестник в Кипър (2005-2007). Автор е на стихосбирки и сборници с разкази на български и гръцки. Превеждала е стихове, разкази и приказки за деца от гръцки на български и на руски. Има участия в световни, гръцки и руски поетически антологии и сборници с разкази (в Русия, Узбекистан, Гърция, Белгия, Перу, Индия и др). Нейни произведения са преведени на гръцки, руски, узбекски, френски, английски, немски, испански, индийски и др. Автор е на поетичните книги - "Крило на пеперуда" (1992), "На дъното на изгрева" (1996), "Корона за птици" (2000), на сборник с поезия и проза - "Прошка за България" (2018; 2019), "Между Странджа и Флорида" (2017; биографична книга за емигранта Димитър Терзиев-Американеца), "Четвъртият стълб" (2020; роман), "Цветя от мама" (2020; разкази) и др. Има издадени две книги на гръцки, непревеждани на български: "Και δεν μ’ αφηνει ο Θεος" (2009, Кипър; "И не ме оставя Господ; разкази), както и "Εξομολογήσεις" (2017; 2018; "Изповеди", стихове). В съавторство с Венета Арахангелова написва първата в българската литература епистоларна поетична книга за България (2013). Членува в съюза на писателите от Северна Гърция от 2009 г. Един от основателите на "Културен мост между България и Узбекистан" и "Арт резиденция в Узбекистан" като координатор за страните на Европа.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Конят на баща ми
  Спомен от бъдещето
  Старата къща

ПРОЗА

Разкази
  Прегръдката на Айсел
  Коледа

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009-2021
Електронно издателство LiterNet