Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Януари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРИЯ ФИЛИПОВА-ХАДЖИ
=============================

e-mail : mariafilipova54@abv.bg

Мария Филипова-ХаджиМария Филипова-Хаджи е родена на 31.05.1954 г. в с. Ситово, Ямболско. Учила е гимназия и икономически техникум в Сливен и Пловдив, руско-татарска филология в Ташкент (Узбекистан) и руска филология и журналистика в ПУ "Паисий Хилендарски" - Пловдив. Живее в Пловдив от 1974 г., където е работила отначало в производството на микродвигатели, после като преподавател по руски език и литература, журналист и възпитател в детска педагогическа стая. Членува в Дружеството на пловдивските писатели от 1992 г. От 2001 г. е емигрант в страните на Европа (Германия, Испания, Гърция, Кипър) и се занимава с писане. През 2006 г. става един от създателите и редактор на първия емигрантски вестник в Кипър - "Българският вестник". Автор е на стихосбирките "Крило на пеперуда" (1992), "На дъното на изгрева" (1996) и "Корона за птици" (2000). На гръцки издава сборника с разкази "Και δεν μ’ αφηνει ο Θεος" ("...И не ме оставя Господ..."; Кипър, 2009). Превеждала е отделни стихотворения от руски на български (Мухаммад Солих, Герман Ходирев, Максимилиан Волошин), а също - от гръцки на български и от български на гръцки - стихове, разкази и приказки за деца. Публикувала е в литературни издания в България, Узбекистан и Гърция. В момента живее в Солун и членува в Съюза на писателите в Северна Гърция (ЕЛВЕ).

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Конят на баща ми
  Спомен от бъдещето
  Старата къща

ПРОЗА

Разкази
  Коледа

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009-2010
Електронно издателство LiterNet