Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

САША ГИТРИ
=============================

Саша ГитриСаша Гитри е френски актьор, режисьор, сценарист и драматург. Роден е на 21.02.1885 г. в Санкт Петербург, Русия. Син е на големия театрален артист Люсиен Гитри. Влечението му към сцената проличава от най-ранна възраст. Той е само на седемнайсет години, когато е поставена първата му пиеса "Пажът". Плодотворен драматург, Саша Гитри написва повече от сто театрални пиеси, като играе във всяка от тях. От самото начало покорява зрителите с блестящите си импровизации. Театралното му творчество е сравнявано с това на Молиер. Като него пише популярни комедии, в които осмива дребните човешки слабости със забележителна духовитост и остроумие. Много от тях самият той пренася на екрана. Играе в почти всички свои филми, общо трийсет и три на брой, от които най-известни остават "Историята на един измамник", "Дезире", "Баща ми беше прав", "Кадрил", "Деветима ергени", "Отровата", "Приказка за Версай", "Убийци и крадци". В личния си живот Саша Гитри минава за своенравна личност, чието високомерие и чудатост редовно предизвикват сензации и противоречиви коментари. Прословуто е презрителното му отношение към жените, което обаче не му пречи да има пет съпруги. Носител е на Легията на честта. До ден-днешен Саша Гитри е един от най-често играните драматурзи във Франция. Умира на 24 юли 1957 г. в Париж.

ЕСЕИСТИКА

В превод на Евгения Динкова - от френски език

Есета
  Парите
  За приятелството

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2010
Електронно издателство LiterNet