Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГАЙ ВАЛЕРИЙ КАТУЛ
=============================

Гай Валерий Катул е роден във Верона, но творческите си години прекарва в Рим. Годината на раждането му е вероятно 87 пр.Хр. и е известно, че е починал млад, едва 30-годишен. Малко неща се знаят за живота му и нищо за причината на ранната му смърт. В Рим, където се преселва около 60 г. пр.Хр, попада в кръга на т.нар. "неотерици", група поети, които отхвърлят наложената до момента епосна традиция и се обръщат към малките форми и личните теми в стиховете си. Блестящ стилист, Катул се превръща в един от най-ярките представители на движението. Прочут, както в древността, така и в по-новите времена, го прави цикълът любовни стихотворения, посветен на една омъжена жена, в която е трагично влюбен и която нарича с псевдонима Лесбия. Днес съществуват 116 запазени стихотворения от Катул с разнообразна метрика и тематика: любовна лирика, две поеми с митологични сюжети, сатири и нападки срещу бездарни писатели, съперници в любовта или неморални политици (сред които без никакъв страх е поставен и Цезар), разкази за пътувания и шеги към приятели. Езикът му, на моменти лиричен и литературно изискан, на моменти предизвикателно циничен, му създава славата на страстен, но и скандален поет.

ПОЕЗИЯ

В превод от старогръцки - Яна Букова

Стихове
  5
  8
  22
  23
  32
  71

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2010
Електронно издателство LiterNet