Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Януари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЕНДЖАМИН И. ШВАРЦ
=============================

Бенджамин И. ШварцБенджамин И. Шварц (1916-1999) е роден в Бостън, където завършва класическа гимназия. През 1938 г. се дипломира magna cum laude в Харвард, специалност романски езици, след което получава степен кандидат на науките в Харвардското висше училище за образование. По време на Втората световна война служи в Япония, където научава японски. След края на войната се връща в Харвард и започва да изучава китайски език, история и политика. През 1950 г. защитава докторат по китайска история и далекоизточни езици. През същата година започва да преподава в историческия факултет в Харвард, където остава до края на преподавателската си кариера, водейки курсове по източноазиатска интелектуална история и китайска политика, както и семинар върху китайската мисъл от династията Сунг. През 1979 г. е избран за президент на Асоциацията за азиатски изследвания. Подготовката му като преподавател по класически езици, личната му връзка с юдаизма, както и запознатостта му с модерните интелектуални течения, придават на текстовете му дълбочина и оригиналност. Сред по-известните му книги са "Китайският комунизъм и възходът на Мао" (1951), "В търсене на богатство и сила" (1964), "Мисловният свят на древен Китай" (1985) и "Китай и други проблеми" (1996).


ФИЛОСОФИЯ

Превод от английски език - Румяна Чолакова

Статии
  Трансценденталното в Древен Китай

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009
Електронно издателство LiterNet