Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Януари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АЛБЕР ЛАВИНЯК
=============================

Албер ЛавинякАлбер Лавиняк е роден през 1846 г. Завършва Парижката консерватория, където по-късно четиридесет и пет години преподава солфеж и хармония. Негов възпитаник е Клод Дебюси. Виден френски музиковед, той е автор на множество учебници и популярно-дидактични трудове, от които най-известни са "Пълен теоретичен и практичен курс по музикална диктовка" (1882), "Музиката и музикантите" (1895) - учебник по музикална граматика, използван дълго след смъртта му, както и на "Художествено пътешествие до Бейрут" (1897) - анализ на оперите на Рихард Вагнер. Съвместно с Лионел де ла Лоренси издава 11-томната "Музикална енциклопедия & Речник на Консерваторията". Това обаче, с което името му ще бъде запомнено, е книгата, която Албер Лавиняк, вече възрастен преподавател, решава да напише с цел да разсмее учениците си. Това нетипично хрумване от страна на един стар педагог по музика ще спечели сърцата на много читатели. Ето как се ражда преиздаваната и до днес повест "Весели изживелици от Консерваторията", в която фино и духовито са разказани младините на автора, както и различни забавни събития от живота на Парижката консерватория в края на XIX век. Умира през 1916 г.


ПРОЗА

В превод от френски език - Евгения Динкова

Повести
  Из "Весели изживелици от Консерваторията"

 

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2010
Електронно издателство LiterNet