Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАЛИЦА К. МАРКОВА
=============================

Ралица Колева Маркова (1955-1998) прекарва краткия си, посветен на книгите, живот в София. Завършила е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", където учи също испански и кечуа. Работи като редактор в сп. "Литературна мисъл" в Института по литература - БАН. Автор е на стихосбирката "Изкачване на Акропола" (1995). Статиите й, изследващи темата за Испанската гражданска война от 1936-1939 г. в творчеството на испански, латиноамерикански и български поети и писатели, са печатани предимно в сп. "Литературна мисъл". Преводач на мемоарите на Рафаел Алберти "Изгубената горичка" (1984) и "Историческа поетика" на акад. Александър Николаевич Веселовски, от която успява да публикува само една глава в сп. "Език и литература" (бр. 3, 1994). Предстои публикацията на стихове от Федерико Гарсия Лорка, Рафаел Алберти и Мигел Ернандес в нейн превод в електронна книга със заглавие "Славеи на покрусата" (2008).

ПОЕЗИЯ

Превод, подбор и бележки
Книги
Федерико Гарсия Лорка, Рафаел Алберти, Мигел Ернандес
  Славеи на покрусата. Испанска поезия

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Испанската Гражданска война от 1936-1939 г. в творчеството на Димитър Димов

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008
Електронно издателство LiterNet