Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАДКО РАДКОВ
=============================

Радко РадковРадко Василев Радков е роден през 1940 г. в гр. Велико Търново. Завършва Духовна семинария в София, а по-късно - Класическа филология в Софийския университет. Работил е като редактор в издателство "Народна култура" (1970-1974), бил е аспирант в Института по балканистика и преподавател по класически езици във Великотърновския университет. Основател и главен драматург на Старинен театър. Автор на следните книги: "Византийски запеви" (1978; 2001; 2006), "Сонети" (1978), "Слово за Търновград" (1991), "Царски сонети на любовта" (1996), "Сонети на любовта" (2006). Написал е повече от двадесет театрални пиеси, по-важни от които са: "Балдуин Фландърски" (1969), "Хан Аспарух" (1970), "Патриарх Евтимий" (1975), "Сонети за Казънлъшката гробница" (1978), "Похвално слово за Словото" (1978), "Теофано" (1981), "Йоан и Цезарят" (1990), "Всенародно бдение за Апостола". Носител на национални награди от конкурси за българска историческа драма и на църковния орден "Св. Софроний, епископ Врачански" - първа степен. През 1985 г. по покана на Ватикана пред Папа Йоан-Павел II е поставена неговата пиеса "Похвално слово за словото", по случай 5-годишнината от провъзгласяване на светите братя Кирил и Методий за покровители на Обединена Европа (1985). За трагедията си в стихове "Балдуин Фландърски" е удостоен със званието "Кавалер на френската култура", връчено му в Парижкия клуб на сенаторите (1985). Носител е и на Кръста на Френската Академия на науката за литература и изкуство (1985). Единственият творец в света, удостоен безпрецедентно - на два пъти - с международната Наполеонова награда "Солензара" на Френската Академия на науките - за негови драми в стихове. Първия път - с награда за пиесата "Теофанo", връчена му в Сорбоната през 1983 г., и втория път - за "Всенародно бдение за Апостола", връчена му в Ловния Дворец на аристокрацията в Париж (2005). През същата 2005 г. възстановява Старинен театър. Умира на 01.09.2009 г.

ПОЕЗИЯ

Стихове
Из "Византийски запеви"
  Светозарни облаци
  Твоята Смирна
  Мъчениците
  Старецът Тихон
  Хорове
  Химн за Касаиана
  Другият
  Православие

Из "Сонети на Любовта"
  В сиянието на свещта
  Залез
  След пропаст време
  На Принцовите острови

 

* * *
Критика за Радко Радков

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009-2011
Електронно издателство LiterNet