Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПАНЧО ПАНЧЕВ
=============================

e-mail : panchopanchev@abv.bg

Панчо ПанчевПанчо Панчев (известен на децата като Дядо Пънч) е роден на 17.11.1933 г. в София. Завършва руска гимназия и театрознание. Бил е редактор на сп. "Театър". Повече от половината от написаното за театър Панчо Панчев посвещава на малките зрители, а след 90-те г. на ХХ век, вече като Дядо Пънч, е автор на десетки книжки с приказки, стихотворения, стихотворни гатанки, сценарии за анимационни филми, телевизионни приспивалки и дори на един роман за деца - "Дневник на слончето Моди". Написал е десетки пиеси, между които най-играният в чужбина български драматургичен текст "Приказка за калпаците", комедия за малки и големи, както и "Голямото имане", "Покана от Париж", "Третото ухо", "Ама че крокодил!" и мн.др. Известни са книгите му със стихотворни гатанки "Зоологическа азбука", "Гатанкова каша от кухнята наша", "Гатанки за лека нощ", "Отгатнете градовете!" и др. Панчо Панчев пише пиеси и за възрастни - "Очи в очи", "Тайната на старата къща", "Писмото", "Ромео, нима още живееш?" и други, между които двайсетина заглавия, играни от радиотеатъра... Негови пиеси (главно адресираните до децата) са поставяни от театрите във всички български градове, от радиотеатъра и от телевизионния театър, а също и в Русия и бившите й републики, в Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Румъния, Монголия, Сърбия, Унгария, Финландия, Норвегия, Кипър и др. Умира на 10.10.2019 в София.

ДЕТСКИ КЪТ

Романи
  Из "Дневник на слончето Моди"

Гатанки
  Питанки

Тройни гатанки
  Събуждане
  Ставане
  Закуска
  Есенна сметанка
  Първокласничка
  Ваканция
  В старата къща
  По релсите
  Чудеса небесни
  Мокра гатанка
  Три другарчета

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008-2009
Електронно издателство LiterNet