Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

НИКОЛАЙ ДАСКАЛОВ
=============================

Николай ДаскаловНиколай Даскалов е роден на 12.11.1939 г. Средно образование завършва в гр. Пловдив, а висше - Славянска филология, в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За кратко работи като учител в ТМТ - Горна Оряховица, а от 1973 г. - като преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От 1982 г. е доцент, а от 2002 г. - професор по славянски литератури в същия университет. През различни академични години е водил курсове в Софийския и Пловдивския университети. В периода 1980-1982 г. преподава български език и литература в Карловия университет (Прага), а през 1990-1994 - чете лекции по същата дисциплина в университета "Ян Амос Коменски" (Братислава). Дълги години е декан на филологическия факулет, директор на Летния семинар по българистика за чужденци, а понастоящем - ръководител на центъра по Полонистика към същия университет. Нучните му интереси са в областта на сравнителното славянско литературознание, рецепцията на славянските литератури в България и историята на полската и словашката литератури. Автор е на стотици литературоведски публикации в нашия и чуждестранния печат, както и на книгите: "Оспорвани шедьоври" (1994), "Славянски литературни взамоотношения" (1999) и "Сюжетите на историята и реваншът на духа" (2001).


КРИТИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Послеслови
  В плен на словото, създало световете

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009
Електронно издателство LiterNet