Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИРОСЛАВА КОРТЕНСКА
=============================

Мирослава КортенскаМирослава Кортенска е доктор на изкуствознанието, театрален критик, културолог. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", София, 1976 г. Работила е като драматург на Сатиричния театър - София, както и на театрите в Стара Загора и Пловдив. Преподавала е в Нов български университет - София, Пловдивския университет, а понастоящем и в катедра "Кино, телевизия и театър" в Югозападния университет "Н. Рилски" - Благоевград. Автор е на изследването "Културен вертикал" (1998), посветено на процесите и водещите имена в българския театър и култура в последното десетилетие на ХХ век. Книгата е подкрепена от Министерството на културата и е преведена на английски, немски и френски език. По нея Мирослава Кортенска създава и документалния филм "Отместеното поколение" (БНТ, 1999). Проектът "Културен вертикал" е представен на Европейския месец на културата в Пловдив (1999), на Охридско лято (2002) и на Културната олимпиада в Атина (2004). Автор е и на документалния филм "Възстановителна репетиция" - портрет на известния режисьор Любен Гройс (БНТ, 2004). Книгата й "Културен компас. Посока: Балканите - Европа" (2006), също е подкрепена от Министерството на културата и е представена с успех на Панаира на книгата във Франкфурт (2006) и в българските културни центрове в Москва и Скопие, както и в Белград и на Салона на изкуствата в София, а също и на театралните фестивали в Благоевград, Шумен, Пазарджик, Русе и на "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Тя е един от най-последователните изследователи на театъра и културата ни в рамките на ХХ век. През 2007 г. печели проект във Фонд "Научни изследвания" при МОН - "Пътят към Европа - ХХ век", в рамките на който издава книгата си "Културната мисия на кръга "Мисъл" (2008). Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.

ЕСЕИСТИКА

Есета
  Глобализация и балканизация, или от компютъра към душата

ПУБЛИЦИСТИКА

Статии
  Всичко за продан! Къщата музей "Яворов": ипотекирана за над 1 милион евро
  Въпроси към Вежди Рашидов
  Криворазбраната Европа. За Швейк, Бай Ганьо и някои не толкова смешни български реакции на европейската сцена

 

* * *
Критика за Мирослава Кортенска

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008-2009
Електронно издателство LiterNet