Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Декември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КАЛИНА ЛУКОВА
=============================

e-mail : lukova@bfu.bg

Калина ЛуковаКалина Грозева Лукова е родена в Бургас. Завършила е специалност "Българска филология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Защитила е дисертация на тема "Жанрово и стилово многообразие в прозата на Антон Страшимиров" през 1994 г. за получаване на научната степен доктор и докторат на тема "Г. П. Стаматов - между същностите и привидностите" през 2007 г. за получаване на научната степен доктор на филологическите науки. От април 2009 г. е професор. Преподава в Центъра по хуманитарни науки на Бургаския свободен университет, където води лекционни курсове по дисциплините: Българска литература след Освобождението до края на Първата световна война, Антична и западноевропейска литература, История на българската журналистика. Била е лектор по Антична и западноевропейска литература в ШУ "Епископ Константин Преславски" от1999 до 2003 г. и в ПУ "Паисий Хилендарски" - филиал "Любен Каравелов" - Кърджали от 1997 г. досега. Участвала е в множество национални и международни конференции. Автор е на монографичните изследвания: "Антон Страшимиров. Лирическа проза (поетика на междужанровите форми)" (1998), "Екстазите на времето. Морис Метерлинк и българската утопия за символистична драма" (1999), "Петко Ю. Тодоров - концептуализация на междужанровите пространства" (1999), "Г. П. Стаматов - между същностите и привидностите" (2007), "Литературните сюжети на печата" (2008), както и на около 90 статии и студии в специализирания печат.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Антологиите в медийния сюжет Яворов - Траянов (Наблюдения върху литературния печат през 20-те години на 20. век)
  От авторитета до мита (Наблюдения върху модернистичния печат от първите три десетилетия на 20. век)

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009
Електронно издателство LiterNet