Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЖАН ЖЕРСОН
=============================

Жан ЖерсонЖан Жерсон (Jean Gerson, 1363-1429) е един от най-влиятелните религиозни интелектуалци и водачи от първата половина на 15. век. Той е роден в скоромно семейство на земеделец и едва четеринадесетгодишен, след обучение в абатството на Сан Реми в Реймс, се отправя да учи богословие в Париж. През 1393 г. Жерсон е назначен за декан на Св. Донатиен в Брюге, а две години по-късно наследява своя учител Пиер д'Аий и става канцлер на парижския университет. Жерсон има ключова роля в успеха на събора в Констанца (1414-1418), с който се преустановява Голямата схизма в католическата църква. Той е и сред водещите фигури, които осъждат Ян Хус и Йероним от Прага, а също така се обявява в защита на Братята на Общия Живот, движение, което ще се разгърне в Германия и в Ниските земи в така нареченото "Ново благочестие" (Devotio moderna). След събора Жерсон не се завръща в Париж по политически съображения. Той разглежда реформата в богословието като ключов елемент в преобразуването на Църквата. Като канцлер на парижския университет той променя учебната програма и намира място за един достъпен мистицизъм, основан не на изолираното схоластично познание, а на една духовност на любовта, която ще обедини богослова със светските вярващи. Пример за значението, което поставя върху култивирането на мистичния живот сред миряните, е трактатът му "Планината на съзерцанието" (La montaigne de contemplation, 1397). В него той заключава, че ако спекулацията може да доведе някои от мистиците на върха на планината на съзерцанието, то тези случаи са редки. "Колко по-желателно е да имаш синовна обич към Бог", твърди Жерсон, "отколкото да притежаваш проницателен ум, който е студен и осветен само от учебни занимания."

СРЕДНОВЕКОВНИ ТЕКСТОВЕ

В превод от старофренски - Анна Ватева, на стиховете - Атанас Сугарев

Трактати
 
Любовната градина на душата

 

* * *
Критика за Жан Жерсон

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008
Електронно издателство LiterNet