Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РЕЙМОН КЬОНО
=============================

Реймон КьоноРеймон Кьоно е роден на 21.02.1903 г. в Хавър, Франция. По образование е математик. От 1924 до 1929 г. участва в движението на сюрреалистите. По-късно става част от кръга "Оулипо", който е водещият във Франция през 60-те и 70-те години на ХХ век. Във философския кръг "Оулипо" са били Жорж Перек, Итало Калвино, Жак Превер, Рене Клер, Борис Виан, Хулио Кортасар и математиците Шевалие, Роубанд, Лусон. През годините излизат романите му "Препятствие" (1933), "Одил" (1937), "Суровата зима" (1939), "Упражнения по стил" (1947), "Зази в метрото" (1959). За романите на Кьоно може да се каже, че са наситени с арготизми и неочаквани словообразувания, черен хумор, бърза смяна на образите, фрагментарна асоциативност. Като поет е близък до Ж. Превер, но неговите стихове са по-скоро експеримент със словото, игра със звуковете и понятията, каламбури. Сборникът "Малка джобна космогония" (1950) е сатира на историята на цивилизацията, а в сборника "Ако ти мислиш" (1952) излизат стихове от периода 1920-51 г. Книгата "Сто хиляди милиарда стихотворения" (1961) е полушеговито ръководство за съчиняване на голямо количество сонети в комбинация от 14 строфи. Автор е на множество стихове, които, следвайки структурата на музиката, по-късно се превръщат в популярни песни. По-късно излизат "Приказка по ваш вкус", "Интимният дневник на Сали Мара" и разказите "Паника" и "Съдба". Умира на 25.10.1976 г.


ПРОЗА

В превод от френски - Васил Сотиров

Романи
  Из "Упражнения по стил"

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007
Електронно издателство LiterNet