Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЛИДИЯ АМЕЙКО
=============================

Лидия АмейкоЛидия Амейко е родена през 1955 г. във Вроцлав. Завършва културология в местния университет. Дебютира през 1987 г. в престижното вроцлавско списание за литература и култура "Одра" със свой разказ, който мистифицира като случайно открит текст на Хорхе Луис Борхес. Първата й пиеса е "Когато разумът спи, се включва телефонният секретар. Пиеса за говоренето" (1993). Оттогава е редовен автор на специализираното списание за театрална и кинодраматургия и критика "Диалог", Варшава. Следват пиесите "Страстите Христови в бутилка" (1995), "Дваджевко" (1996), "Фараго" (1997), "Нондум" (2001), а най-новата е "Метаморфоза 1999" по мотиви от "Метаморфоза" на Кафка. Освен в най-големите полски театри пиесите й са играни в Лондон, Дюселдорф, Щутгарт, Загреб, в Чехия, поставяни са и в радио- и телевизионния театър. Превеждана е на английски, немски, хърватски, испански и чешки езици. Номинирана е за най-престижната полска литературна награда "НИКЕ" и наградата на авторитетния седмичник "Политика", водила е майсторски класове. Лидия Амейко има и издадена книга с разкази "Шумни истории".

ДРАМАТУРГИЯ

В превод на Силвия Борисова - от полски език

Тв пиеси
  Дваджевко

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007
Електронно издателство LiterNet