Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ХОСЕ АЛФРЕДО ХИМЕНЕС
=============================

Хосе Алфредо Хименес е един от най-обичаните и емблематични творци на Мексико. Роден е на 09.01.1926 г. в гр. Гуанахуато. На десетгодишна възраст, след ранната смърт на баща си, той и семейството му се местят да живеят в столицата гр. Мексико Сити. Хосе Алфредо е принуден да напусне училище, за да работи и помага на своята фамилия да оцелее. Природно надарен поет и музикант, той успява да направи впечатление със своите песни и своя леко дрезгав, чувствен глас. През 1948 г. за пръв път взема участие в радиопрограмата XEX, а по-късно и в програма XEW, където му акомпанира триото "Лос Ревелдес". Неговата първа авторска песен "Аз" жъне небивал успех. Следват още безброй хитови песни, повечето от които по негови стихове, като "Кралят", която днес се изпълнява от звездата на Мексико Луис Мигел. Незабравимият романтик и бохем Хосе Алфредо Хименес напуска този свят през 1973 г. в разцвета на своите творчески сили.

ПОЕЗИЯ

В превод от испански - Виолета Бончева

Стихове
  Кралят
  Без юзда
  Ако ни оставят

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007
Електронно издателство LiterNet