Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕЙДРИЪН РИЧ
=============================

Ейдриън РичЕйдриън Рич (1929) е американска поетеса, есеистка и феминистка, именувана като една от най-четените поетеси от втората половина на 20. век, още в началото на творческия си път приветствана от У. Х. Одън за книгата си "Промяна на света", когато получава наградата на Йейл за млад поет. След като сключва брак с икономиста Алфред Х. Конрад и след преместването си през 1966 г. в Ню Йорк, става изключително социополитически ангажирана в социалните борби за равноправие, а след 1974 се идентифицира силно с женското движение в САЩ. Рич преподава като наставник по писане в Суортмур Колидж и в Колежа по изкуствата към Университета на Колумбия. Творчеството й след 1976 г. е силно повлияно от самоидентифицирането й като лесбийка в този период, отразено силно в книгите "Родена от жена: Майчинството като опит и институция", "Двайсет и една любовни поеми". Поради социополитическите си ангажирани възгледи през 1974 г. отказва Националната награда за поетическа книга, присъдена й за "Удавяне при корабокрушение", настоявайки да бъде връчена на лишените от глас поетеси (като Алис Уокър и Одри Лорд) в американската литература, а през 1997 г. отказва да приеме Националния медал на изкуствата заради порядките и "циничната политика" на Администрацията Клинтън. От 1999 г. насам Ейдриън Рич живее в Санта Круз, Калифорния с партньорката си романистка и поетеса Мишел Клиф. Последната и книга - "Жени", е публикувана през 2008 г.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Prospective Immigrants Please Note
  "I Am in Danger Sir"
  A Valediction Forbidding Mourning
  Miracle Ice Cream
  Diving into the Wreck
  Power
  For the Record

ЕСЕСИСТИКА

Есета
  When We Dead Awaken: Writing as Re-Vision

GAY & LESBIAN STUDIES

В превод от английски - Станимир Панайотов

Студии
  Принудителна хетеросексуалност и лесбийско съществуване

 

* * *
Критика за Ейдриън Рич

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008-2010
Електронно издателство LiterNet