Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДА ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Алфонс Але

web

Статистиката - кой ще отрече? - е ценно нещо.

За съжаление обаче хората, които обикновено практикуват този любопитен спорт, нямат нагласата да извличат от него каквато и да било поука: събират, делят и толкоз.

Ред умници, дето гордо викат: Ето!

...И все пак Статистиката си остава полезна наука, на която дължим безброй ценни указания и ако горкото ни човечество вместо тъжно да премигва, речеше да поеме по пътя на прозорливостта, само от Статистиката и единствено от нея би трябвало да почерпи светлина за фенера си.

Примери колкото щеш, навред е пълно с примери.

Ето един от тях, взет наслуки:

(Като казвам "наслуки", проявявам известна самонадеяност, тъй като примерът, който ще взема, попадна в ръцете ми благодарение на един от нашите "верни читатели" от Сен-Жьоне-Малифо, окръг Лоара.)

...Случи ли се да разрови статистиките относно смъртността на служителите от този или онзи клон на народното стопанство, изследователят не може да не забележи, че има професии, в които смъртта прерязва нишката на живота ви, така да се каже, още в зародиш, докато някои други професии, напротив, ви носят мирно и тихо по течението на живота чак до крайна спирка.

(Става дума, разбира се, за средностатистически данни.)

Навел чело и забол нос в книгите (както би казал поетът в безсмъртното си стихотворение) нашият изследовател остава в крайна сметка слисан, правейки следното наблюдение:

Професията, която държи пълен, ама пълен рекорд по дълголетие е тази на папата!

Да се не начуди човек, до какви дълбоки старини доживяват папите!

Средната продължителност на живота им е с десет години по-висока от тази на белгийските офицери, които, както знаете, са почетни дълголетници.

Поуката, която би трябвало да извлечем от това наблюдение, е следната:

Ако католическият свят вместо да се задоволява с един-единствен папа - какъв възмутителен монопол - увеличи броя на църковните си глави, то същевременно ще допринесе за вдигане средната продължителност на живота на населението.

И щом обсъждаме тази тема, защо да не позволим всеки, който представи свидетелство за ваксинация, за чист и праведен живот да може да сложи на главата си папска корона?

Както в една Република всеки гражданин е крал, така и в новия християнски мир всеки вярващ би могъл да стане папа и нещата, мога да ви уверя от дългогодишен опит, надали биха пострадали.

Да не говорим как биха се опулили протестантите!

Ами евреите!

 

 

© Алфонс Але
© Евгения Динкова, превод от френски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.04.2008, № 4 (101)