Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА ПЧЕЛАТА

Рафаел Смирнов

web

Когато чух жужене, погледнах към прозореца. Беше пчела. И тогава се роди приказка.

Една пчела си летяла най-спокойно из въздуха. Била близо до дома си и тъкмо когато решила да се връща, влязла през един отворен прозорец. Оказало се, че се намира в малка стаичка с две седалки. Както се мъчела да излезе навън, по едно време стаичката започнала да се движи. Тогава пчелата разбрала, че е в купето на влак. Един мъж затворил прозореца и насекомото се оказало в капан. През прозореца пчелата видяла само прелитащи дървета и гари.

"Къде съм и къде отивам?" - запитала се тя. "Сигурно вече съм далеч от дома!?" - помислила си тя и я обзела паника. По едно време същият мъж отворил прозореца и пчелата излетяла навън. Озовала се на напълно непознато място. Била на стотици километри далеч от родния кошер. Видяла една друга пчела и я попитала къде е. Тя й отговорила, че е в Румъния. Пчелата пътувала с международния влак. Свечерило се и тя решила да отдъхне на едно дърво. Приплакало й се. Мъчно й било за дома. Решила да отиде на гарата и пак да влезе в едно купе и така да се завърне в България.

На другия ден тя долетяла до гарата и влязла пак през отворен прозорец. Влакът тръгнал и тя пак се озовала в купе на вагон. Пътувала, пътувала и чак когато отворили прозореца, разбрала, че е време да излети навън. И ето, че била близо до родния кошер. Спомнила си цветята, дърветата, поляните и с радост хвръкнала към дома. Щом се завърнала, пътешественичката разказала на всички пчели докъде е пътувала. Разказах ви и аз.

 

 

© Рафаел Смирнов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.08.2007, № 8 (93)