Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗА ЧЕРВЕИТЕ

Рафаел Смирнов

web

Червеят Гено бил толкова гнусен и гаден, че всички го наричали "гнусния". А той, горкият, по цял ден се влачел като разпран и се чудел защо така го наричат - нима е обидил някого?! Гено много обичал да се вре в дупки и да лежи под камъните. Имал навика да проси за цигара от други червеи. Сякаш нямал пари да си купи. Казах, че бил "гаден". Да, той знаел много тоалетни по дворовете на къщите и там през лятото с удоволствие се излежавал. А когато завали, за да се измие от всичките тези гадости, в които лежал, бавно-бавно се плъзгал по улиците, пръскан от едрия летен дъжд. Гено си имал приятелка, но не искал да ги виждат как се целуват. Срещали се тайно в някой клозет и там се целували. Голяма била любовта им. Приятелката му даже се гордеела, че е любовница на "гнусния".

Двамата червеи си поделяли цигарите, било по-лесно да се живее по двама. Гено нощем сънувал, че имат деца. Това му било слабото място. Заговорело ли се за деца, топка засядала в гърлото му. Така не можело да се живее. Гнусният решил да се оженят с приятелката си. Вдигнали сватба и поканили червеи да се повеселят с тях. Дошли червеи от най-калните и отдалечени места. Сватбата била грандиозна. "Такава сватба само в приказките я има" - казвали по-възрастните.

След като се оженили, Гено и жена му имали деца и били най-щастливите червеи на света.

 

 

© Рафаел Смирнов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 24.08.2007, № 8 (93)