Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЕТЪР МАРИНОВ
=============================

Петър Маринов Петър Маринов е роден на 08.03.1903 г. в с. Проглед, Пловдивско. Завършва Духовната семинария в Пловдив през 1925 г. Работи като телеграфист в Централна поща (Пловдив), писар на Митрополията в същия град, чиновник в Пещера и пр., а от 1930 г. е секретар в Архиерейското наместничество. От този момент нататък целият му живот е отдаден на изследване на миналото, историята и бита на населението от Средните Родопи, за което спомага и близкото му познанство с изтъкнатия книжовник и родоповед Стою Шишков, негов духовен учител. Съредактор на сп. "Родопски преглед". Автор на драматизации и пиеси на родопски диалект за целите на читалищната самодейност. Провежда първите археологически разкопки край Смолян. През 1937 г. е сред основателите на Българомохамеданската културно-просветна и благотворителна дружба "Родина" и неин секретар до ликвидацията й през 1944 г. За тази си дейност е съден и оправдан от т.нар. народен съд. До пенсионирането си учителства в с. Манастир, с. Чурен и в Пловдив. Но не забравя родния си край и на 90-годишна възраст написва историята на родното си село - "Сто години Проглед". Автор на многобройни краеведски и исторически изследвания, събрал неоценим изворен фолклорен материал, една част публикувана в периодиката, а друга - останала в архива на изследователя. Пише своя биография в 4 части: "Детство, юношество и младост", "Смолян, някога и сега", "Сред българите мохамедани, видяно и преживяно" и "Красив залез", последната недовършена. През 1980 г. е публикувана първата част под заглавие "Някога" в сборника "Три детства". По-късно в отделни книги излизат "Някога..." (2003; 2007), "Някога... 2" (2006; 2007), "Някога... 3" (2008; 2008), "Някога... 4" (2009; 2009) и "Очерци и спомени за Родопите" (2010). Умира през 1998 г.

БИОГРАФИИ

Книги
  Някога... (Книга първа)
  Някога... (Книга втора)
  Някога... (Книга трета)
  Някога... (Книга четвърта)

Очерци
  Рада Вълчева Казалиева и "Историческият бележник"

СПОМЕНИ И МЕМОАРИ

Спомени
  Спомени за 100-годишнината на с. Проглед и за създаването на книгата за селото

КРАЕЗНАНИЕ

Книги
  Очерци и спомени за Родопите

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007-2010
Електронно издателство LiterNet