Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЛАДИМИР ДЕМИРЕВ
=============================

Владимир Демирев е роден през 1954 г. в гр. Сливен. Завършва СПГ "Добри Чинтулов" - Сливен и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност Българска филология. Работи в Исторически музей - Сливен от 1982 г. Инициатор и ръководител на множество научни експедиции за изследване на културно-историческото наследство в Сливенско и популяризирането му чрез регионални, национални и международни научни форуми. Защитава докторат на тема "Хайдушкият фолклор - мит и история (По материали от Сливенско)". Автор е на над 60 статии в научния печат и на много научно-популярни издания относно фолклорната култура. Съставител е на сборник с научни статии "Фолклорната традиция на Сливенския край". Автор е на книгите "Блажена гора зелена (Хаджи Димитър и Стефан Караджа в българската фолклорна традиция)" (1994; в съавторство с Николай Ников), "Сечи, сечи месечинка (Традиционни детски игри в Сливенско)" (1999), "Хайдутинът воин-пазител на съкровище (Предания за хайдути в Сливенско и фолклорната история)" (2003), "Другият град (Културно-историческата памет и старите сливенски гробища)" (2003; в съавторство с Васил Дечев); "Съкровище и фолклорна история" (2006). Проявява специални интереси в областта на фолклорната история. Носител на наградата на Община Сливен за принос в историческото изследване, краеведческата дейност и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край с патрон д-р Иван Селимински за 2003 г.

ФОЛКЛОР

Съставителство
  Блажена гора зелена. Хаджи Димитър и Стефан Караджа в българската фолклорна традиция (съсъст. Николай Ников)

ЕТНОЛОГИЯ

Бележки
Блажена гора зелена
  Бележка на съставителите (съавтор: Владимир Демирев)

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007
Електронно издателство LiterNet