Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СПОМЕН ЗА РАДОЙ РАЛИН

Петър Краевски

web

Приятно ме изненада статията на г-н Калин Николов* за мъдреца на България Радой Ралин. Подкрепям прокрадващото се желание да се съберат спомени за този изключителен сатирик**. Включвам се по темата с няколко кратки, автентични и весели случки, в които Радой е протагонистът.

Като художествен редактор на третата ми книга „Ало, как сте?” Радой Ралин ме канеше у тях да обсъждаме текстовете в ръкописа. В безкрайно интересните си монолози той развиваше и пред мен идеята, че големият културен прелом започва от Гутенберг, както и нуждата да се създадат Обединени Нации за Култура. В този проект сатирата играеше съществената роля на коректив, опозиция на всяка власт. Помня в една от беседите ни Радой каза: „Според Станислав Лец, колкото и да е чудно, лъжата е съществувала и преди книгопечатането!”. И веднага след това добави: „Сатирикът, трябва да бъде на висота - никога под Лец! И никога подлец!”.

При едно от гостуванията ми в дома на Радой Ралин обсъждахме епиграми на тема „лъжата”. Помня, че стигнахме до моето младежко прозрение:

На лъжата краката са къси,
всеки вече това го разбра.
Нека честните хора да търсим
сред мадамите с дълги бедра.

Радой се усмихна, позамисли се и каза: „На лъжата краката са къси, но тя винаги пристига първа!”. Крилата фраза, която помня и до днес.

Друг път Радой Ралин беше гост в едно мое радио предаване. Разговорът се завъртя около достойнствата на българската жена.

- Най-хубави са пловдивчанките! - отсече Радой.

- Ааа, не! - обади се по интеркома музикалният редактор. - Плевенчанките са по-красиви! Ето снимка на жена ми. Тя е от Плевен...

Внесоха в студиото фотографията на невероятна чаровница.

- Хубава ви е съпругата! - поклати глава Радой Ралин. - Но, все пак, попитайте я дали коренът й не е от Пловдив...

Смях изпълни ефира. А музикалният редактор капитулира с усмивка и на драго сърце.

С тези три неподправени истории се включвам в инициативата да се съберат спомени за големия Радой Ралин. Убеден съм, мнозина от нас са общували с него и биха могли да обогатят представата ни за неговия гений със случки, които все още не са добили широка популярност.

 


* Калин Николов. Идеите преди финала. // Електронно списание LiterNet, 15.04.2007, № 4 (89) <https://liternet.bg/publish13/k_nikolov/r_ralin.htm> (19.04.2007). [обратно]

** Електронно списание LiterNet приветства появилата се по страниците му инициатива и с удоволствие ще публикува спомени за Радой Ралин. [обратно]

 

 

© Петър Краевски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 19.04.2007, № 4 (89)