Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПА КАТО ПАДЕНИЕ
Или доктори и вируси в нашето обещество

Георги Чалдъков

web

Въпреки че се влагат два трилиона долара годишно за здравеопазване, десетки милиони американци боледуват от болести, които са лечими, ако се действа по правилата на превантивната медицина. Именно затова е създаден Trust for America's Health (“Тръст за американско здраве”) - неправителствена организация, базирана във Вашингтон. Тя работи за проекта “По-здрава Америка” и обучава гражданите на САЩ да се предпазват от болести, една от които е затлъстяването (обезитас). Всяка година “Тръстът” издава бюлетини - един от тях се нарича F as in Fat: How Obesity Threatens America's Future (“М, като Мазнина: Как затлъстяването влияе на бъдещето на Америка”). От F as in Fat-2010 научаваме, чеброят на затлъстелите американци е увеличен в 28 щата и е намален само във Вашингтон, окръг Колумбия. Сега в 38 щата 25% от хората са затлъстели, докато преди 20 години в нито един щат не е имало повече от 20% дебели хора. Съответно, нови милиарди долари се влагат за овладяване на тази епидемия.

Ние, все още изостанали в демократичното си развитие, нямаме тръстове за здраве, въпреки че имаме умни и честни хора с чувствителни рецептори за лекуване на различни - не само биологични - болести в нашето общество. Един от “докторите” е Петър Доков - завърнал се в България след дълга емиграция, като журналист в бившите вече за нас “Гласът на Америка” и “Свободна Европа”.

В началните дни, месеци и години на българската демокрация, стимулирани от мечтите ни за свобода, вярвахме и затова пеехме по площадите и улиците “Комунизмът си отива” и “Времето е наше”. Минаха дните, месеците и годините и разбрахме, че сме били наивници - мизансцен в театъра на “комунизмът се трансформира” и “времето пак е тяхно”.

Ние, все още изостанали в демократичното си развитие, нямаме тръстове за здраве, въпреки че имаме некомпетентни (fathead) и неморални хора, които причиняват различни - не само биологични - болести в нашето обещство. Един от “вирусите” е Панко Анчев, накратко: ПА като падение - “бивш главен редактор, бивш директор на телевизия, бивш закрилник на държавната тайна, бивш председател на комисия, джигит от модерните леви ескадрони...” и настоящ общински съветник от БСП във Варна. И редактор на списание “Простори” - но това представяне на ПА много по-добре може да направи Петър Тодоров - един от най-добрите журналисти във Варна през последните 25-30 години.

В тази политическа вирусология особено тревожни са два синергично действащи феномена: (i) броят на слугите на ПА се увеличава прогресивно и (ii) медии и издателства стимулират публичното размножаване на вируси тип ПА. Например варненският вестник “КИЛ”, защото вече го няма големият писател и прекрасен човек Атанас Липчев, стана терен за репродукция на тези вируси.* Ефектът на “КИЛ” се засилва и от отказа му да “рекламира” анти-ПА лекарства - едно от тях се нарича “Пази, Боже, сляпо да прогледа”, произведено от Петър Доков. И неотдавна бе публикувано в Електронно списание LiterNet**.

Let's move (“нека да се движим”) - така първата дама на САЩ Мишел Обама подкрепя физическата активност на децата, като лекарство срещу затлъстяването - за да са здрави хората в САЩ.

Нека се изправим - това е анти-ПА действието на “лекарството” на Петър Доков (вероятно и моето) - за да са изправени хората в България.

 

 


* Потвърждава го и броят на “КИЛ” от септември 2010 г.: “Страстта на разума”, написана от друг известен “вирус”, е хвалебствено писание за нова книга на ПА. Срастването (адхезията) на тези “вируси” с БКП, сега БСП, е по-силно от това между клетките и заобикалящите ги извънклетъчни структури. Тази връзка се осъществява от ензим, наречен “фокална адхезивна киназа”, съкратено “ФАК”. Повечето образовани българи разбираме добре (фонетиката на) английски език - защо тогава продължаваме да търпим тази вирусна епидемия? [обратно]

** Доков, Петър. Пази, Боже, сляпо да прогледа. // Електронно списание LiterNet, 19.09.2010, № 9 (130) <https://liternet.bg/publish26/petyr-dokov/panko-anchev.htm> (25.09.2010). [обратно]

 

 

© Георги Чалдъков
=============================
© Електронно списание LiterNet, 25.09.2010, № 9 (130)