Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Декември  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТРАУТЕ ФОРЕСТИ
=============================

Трауте ФорестиТрауте Форести (1915-2015) е австрийска актриса, поетеса, белетристка и преводачка, живееща във Виена. Получава образование по психотерапевтика и актьорско майсторство в Берлин. От 1953 е литературен критик в Австрийското радио. Публикувала е осем книги с поезия, между които "Смърт, ти ще си последната ми любов. Стихотворения и шансони" (1985), "Пристигане и раздяла или Между Риба и Скорпион" (1992), "Абсолютното Ти" (1994) - стихотворения и проза, "Поривът на вятъра носи сърцето ми" (1995), "Пламтящият мак" (1997) - стихотворения и проза, и "Да откъснеш тишината. Импулси" (2002). Трауте Форести пресъздава "вътрешното пространство" на битието, тишината и нежността на съществуването с вяра в "достойнството на човека". Стиховете й дишат с очарованието на ведра и тръпчива меланхолия, основните им теми са любовта, радостта, страданието, смъртта, раздялата и самотата, но също и познанието за красотата на живота. По нейни стихотворения са композирани песни. За творчеството й - особено през последните години - се пише много: "По следите на стиховете. Австрийска лирика в огледалото на три десетилетия" (2001), "Трауте Форести в литературния живот на Австрия" (2004) - дисертация в Университета в Грац. Поетесата има заслуги и към българската литература. През 1980 година тя издава в свои преводи антологията "Нова българска лирика".


ПОЕЗИЯ

В превод на Венцеслав Константинов - от немски език

Стихове
  Сбогуване със София

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006

Електронно издателство LiterNet